Nástroj pro podporu křehkých seniorů propuštěných z nemocnice do domácí péče - Care for frail

2. 5. 2022

Pacient, který potřebuje další péči, po propuštění z nemocnice odchází se dvěma papíry – propouštěcí zprávou a poukazem na péči. Poukaz na péči předává domácí zdravotní službě a má tak zajištěnu zdravotní domácí péči na maximálně 14 dní, další péči již musí předepsat obvodní lékař. Propouštěcí zprávu by měl pacient doručit svému obvodnímu lékaři do tří dnů. Také léky by měl pacientovi po třetím dni po propuštění předepsat obvodní lékař. Ve FNOL takový pacient díky péči sociálního oddělení odchází již se zařízenou zdravotní domácí péčí, pokud je potřeba, tak také pečovatelskou službou a případně i dovozem stravy. To ale není pravidlem v každé nemocnici.

Při výkonu domácí zdravotní péče tráví její pracovníci zbytečně čas cestováním za obvodním lékařem svého klienta, protože opakovaně musejí získat nový poukaz na péči pro klienta, v případě změny stavu klienta a tedy i změny potřebné péče musejí cestovat za obvodním lékařem a také poukaz za předchozí měsíc s výpisem vykázané péče musí pravidelně doručit obvodnímu lékaři.

Vytváříme a ověřujeme nový model o takového pacienta propuštěného do domácího ošetřování. Vytvořili jsme komunikační platformu, která přináší usnadnění komunikace mezi křehkým seniorem a jeho domácími pečovateli, propouštějícím lékařem, obvodním lékařem a zdravotní domácí péčí. Místo osobní a papírové komunikace umožní bezpečné videohovory a zabezpečené elektronické zasílání lékařské dokumentace.

Pacient nebo jeho rodina pak nemusí jezdit s propouštěcí zprávou k obvodnímu lékaři, léky dle zprávy je také možno pacientovi předepsat na dálku a zaslat e-recept. Pracovníci agentury domácí péče nemusejí s papíry jezdit k praktickým lékařům a ztrácet čas v čekárnách praktiků. Tento čas pak mohou efektivně věnovat přímé práci s klienty. Lékař se může v případě potřeby pomocí platformy spojit s odborným lékařem. Pacient si prostřednictvím platformy z domova může zažádat u obvodního lékaře o vzdálenou konzultaci, obecně tato možnost u pacientů navozuje pocit vyššího bezpečí a komfortu. Předpokládáme, že tato péče bude mít také vliv na množství rehospitalizací, protože dle našich informací se opakují situace, kdy se pacient cítí nejistý, ale je pro něj náročné se k praktickému lékaři dostavit, praktičtí lékaři se obecně vyhýbají domácím návštěvám (situace je nyní ještě vyostřena pandemií) a tak se běžně čeká na vyhrocení situace a volá se záchranka nebo se pacient odváží na urgent.

Nástroje je vyvíjen v rámci projetu niCE – life, ve kterém FNOL pracuje společně s dalšími evropskými partnery na vytvoření celého modelu péče, který přinese také chytrý „náramek“ pro včasný záchyt Parkinsonovy choroby monitorací a vyhodnocením kvality spánku, systém sensorů pro usnadnění péče o osoby s demencí doma i v zařízeních sociálních služeb, nástroje na omezení sociální izolace seniorů a možnosti užití GPS lokátorů pro osoby s Alzeimerovou chorobou a tzv. Monitoring Grid – systém kontaktování seniorů a vzdáleného sledování vývoje jejich zdravotního a sociálního stavu.