Cesta na Island přinesla inspirativní podněty v oblasti telemedicíny

22. 5. 2023

Nové poznatky a zkušenosti v oblasti telemedicíny, eHealth, IT a inovativních technologií ve zdravotnictví, ale také navázání kontaktů pro možnou budoucí spolupráci – to byly hlavní cíle služební cesty do islandského Reykjavíku, na kterou se v polovině května vydali zástupci Národního telemedicínského centra (NTMC) v rámci projektu Podpora mezinárodních mobilit pracovníků FN Olomouc. Během týdenního pobytu se olomoucký tým setkal s řadou odborníků z Landspítali – The National University Hospital of Iceland a islandského ministerstva zdravotnictví.

  • Tým Národního telemedicínského centra navštívil v rámci projektu Podpora mezinárodních mobilit pracovníků FN Olomouc nemocnici Landspítali.

 

Bohatý a intenzivní program, který pro tým NTMC připravili kolegové z nemocnice Landspítali, zahrnoval prezentace novinek například v oblasti smart IT řešení v kardiologii, inovací v islandském zdravotnictví, projektů z oblasti telemedicíny, ale také marketingu a public relations. Přednášky a následující živé diskuse přinesly inspiraci pro budoucí projekty v Olomouci, mimo jiné v oblasti trackování pacientů čekajících na vyšetření nebo v dispečinku provozu IT systémů. Návštěva největší islandské nemocnice však nespočívala jen v teoretických přednáškách. Zaměstnanci FN Olomouc se seznámili s fungováním a monitorováním IT systémů přímo v praxi a navštívili také dispečink mimořádných událostí.

Přestože islandský zdravotní systém v porovnání s českým zdravotnictvím vykazuje některé zásadní rozdíly, z debaty, která se rozproudila po prezentaci vybraných úspěšných projektů NTMC, vyplynulo, že problémy a překážky ve vývoji telemedicínských aplikací jsou v České republice i na Islandu obdobné. O to atraktivnější by však pro obě strany mohla být budoucí spolupráce. Tu ostatně zástupci NTMC a nemocnice Landspítali rozhodně nevyloučili. Jak se shodli všichni účastníci služební cesty, pobyt na Islandu a rozhovory s islandskými kolegy byly velmi inspirativní a přispěly k dalšímu rozvoji telemedicínských projektů ve FN Olomouc.

Také tým Národního telemedicínského centra ve FN Olomouc pomáhá nasazení a využití např. elektronických snímků, webového portálu, pozitivnímu přístupu k telemedicíně, telekardiologii, teleoftalmologii a obecně medicíně na dálku. Pracuje na rozvoji speciálních typů komunikace s daty pacientů, videokonzultací a snaží se o pokrok ve zpracování obrazu, ochrany dat a nabídnutí aplikací a služeb elektronického zdravotnictví, aby rozšířil oblasti pokrytí pacientů prostřednictvím internetu. Sociální a ekonomické aspekty a integrace klasických systémů se systémy telemedicíny jsou stále náročnými tématy diskuzí, pilotních ověřování a výzkumů a ekonomických studií.